БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА при замовленні від 900 грн
  • 0 800 304 622Безкоштовно по Україні
  • ПН-ПТ з 9:00 до 17:00

Путівник по чайним різновидам

Є багато відомих міфів про виникнення чаю і досі ведуться суперечки де вперше почали заварювати листя чайного куща. Але одне відомо точно, чай — найбільше досягнення людства. Цей напій підкорює серця людей в усьому світі. Але мало людей знає, скільки насправді видів чаю існує у світі. Є кілька класифікацій, але ми сьогодні поговоримо про одну з найважливіших: класифікація в залежності від ферментації та способу обробки чайного листа.


Чорний чай


Чорний чай піддається повній ферментації. Чайний лист після збору проходить кілька етапів обробки:


  1. Зів'ялення. На цьому етапі листя втрачають більшу частину вологи. Процес триває 6-24 години.

  2. Ферментація. На спеціальному апараті листя «роздавлюються», що призводить до звільнення переважної більшості олії та соків. З'являється специфічний аромат чорного чаю. Важливо зупинити цей процес на піку виділення аромату з чайного листа. Тому чіткого часу ферментації не існує. Все залежить від майстерності людини, яка стежить за процесом.

  3. Сушка. Цей етап потрібен для зупинки окислення. Листя сушать при температурі 90 C.

  4. Сортування. Після повної обробки сировину потрібно розсортувати на крупнолистовий, середньолистовий та дрібнолистовий.


Чорний чай потрібно заварювати водою, температура якої 90-100 C від 2 до 7 хвилин. При правильному заварюванні ви відчуєте прекрасний квітковий аромат і легку терпкість в смаку.


Зелений чай


Зелений і чорний чай робляться з однієї рослини. Різниця в тому, що для виготовлення зеленого чаю листя піддаються мінімальній обробці.


Листя чайного дерева після збору злегка підв'ялюють та пропарюють. Це робиться для того, щоб в листі не почався процес ферментації. Але найчастіше невелика ферментація 3-12% все ж таки присутня. Це дозволяє зберегти максимальну кількість корисних речовин в листі. Далі сировина відправляється в сушарки, де знаходиться до того моменту, поки вологість не знизиться до 60%. Потім чайні листи скручуються в спеціальному апараті. Залежно від виду улуна листя може скручуватися уздовж або поперек. І досушувати остаточно.


Висушений чай має насичений зелений колір і приємний трав'яний аромат. Заварювати напій потрібно водою, температура якої 80-90C не більше 6 хвилин, тоді в ароматі ви відчуєте приємні нотки сіна, трав'яні й квіткові відтінки.


Білий чай


Це особливий напій. У складі білого чаю тіпси (бруньки) і 1-2 найближчі листочки. Основна ідея білого чаю - зберегти листя в первозданному вигляді, тому вони піддаються мінімальній обробці.


Виготовлення білого чаю відбувається у 2 етапи: короткочасна витримка на пару (1-2 хвилини) та сушка. Повністю відсутній процес штучної ферментації. Ясна річ, що листи можуть трохи окислитися, але це природний процес, якому неможливо запобігти. така обробка зберігає всі корисні елементи в чайному листі, а смак і аромат набуває особливу ніжність. Внаслідок того, що в складі тільки наймолодші листочки, на яких ще присутні сріблясті ворсинки, при сушінні вони стають більш яскраво виражені. Це одна з причин, чому чай називається білим.


Заварювати напій потрібно акуратно. Температура води, яку використовують для приготування цього напою, не повинна перевищувати 70 C. Заварювати близько 5 хвилин. Настій виходить майже прозорим з легким жовтуватим відтінком, аромат ніжний, злегка солодкуватий. Купити Білий чай ви можете в нашому інтернет-магазині.


Улун


Цей чай ще називають бірюзовим. Чайне листя ферментують до 50%, тому улун знаходиться посередині між чорним і зеленим чаєм.


Чайну сировину після збору підв'ялюють на сонці протягом 30-60 хвилин. Далі листя складають у спеціальні бамбукові кошики та струшують. Листочки, як ніби, ламаються та виділяють сік і масла. Після цього відбувається процес ферментації, який зупиняють в строго певний час нагріванням, адже від ступеня окислення залежить смак і аромат улуна. Цей вид чаю сушать у 2 етапи: первинна сушка, скручування чайного листя в щільні кульки, повна сушка. Заварювати улун потрібно водою з температурою 60-80C не більше 5 хвилин. Тоді смак вашого напою буде мати злегка пряну нотку.


Пуер



Особливий чай, ферментація якого відбувається й під час зберігання. Його ще називають постферментованим.


Спочатку обробка чайного листя відбувається так, як у зелених чаїв. А далі цей чай піддається процедурі природного або штучного старіння за допомогою процесу мікробної ферментації. Для цього використовують спеціальні бактерії. Чай-сирець поміщають в яму чи в спеціальний льох. Процес окислення може тривати до 7-8 років. Найвитриманіші пуери, ферментація яких проходила протягом 10-20 років. Кажуть, що після 2-3 років такого зберігання з чаю зникає грубість свіжого листа та гіркота.


Заварювати пуер теж потрібно по-особливому. Температура води повинна бути 80-100C. Заварювати чай можна до 8 разів, до того ж що перша заварка обов'язково зливається. Заварювати потрібно не більше 30-40 секунд. У смаку цього чаю відчувається яскрава деревна і земляна нотка.


Кожен з цих чаїв по-своєму прекрасний і корисний. Важливо вибирати якісний чай і правильно його заварювати. Приємного чаювання!

Схожі статті

Чайні новинки Базілур 2018

Чайні новинки Базілур 2018

Улюблені смаки знайомі нам з дитинства та корзинка фруктів - так можна коротко охарактеризувати чайні новинки Базілур. 

У чому відмінність китайських, індійських та цейлонських чаїв?

У чому відмінність китайських, індійських та цейлонських чаїв?

Всі куштували різні чаї, і напевно, ви помічали, що чорні або зелені чаї відрізняються між собою. На це впливає багато чинників, але основний - країна зростання. До сих пір ведуться суперечки де почав свою історію ця знаменита рослина: в Індії або в Китаї. Але точно можна сказати одне: чай міцно завоював любов у всьому світі. Найбільше чайних плантацій зосереджено в Китаї, Індії і на острові Цейлон (Шрі-Ланка).

15 грудня – Міжнародний день чаю

15 грудня – Міжнародний день чаю

У це непросто повірити, але саме свято “Міжнародний день чаю” з'явилося лише 17 років тому. При цьому цей чудовий напій радує людство вже понад 4000 років.

Ви не побачите тих, хто вшановує листовий чай на вулицях вашого міста, президент не привітає з цим знаменним днем усіх шанувальників напою. Але ми можемо разом відсвяткувати його чашкою улюбленого чаю вдома у компанії рідних. Згодні?

ТОП-5 зелених чаїв ТМ Basilur

ТОП-5 зелених чаїв ТМ Basilur

Купівля нового чаю у домашню колекцію іноді стає цілою подією. Хочеться вибрати щось особливе, той чай, який не просто займе місце на полиці. Ми шукаємо відгуки, ретельно вивчаємо склади та вивчаємо рекомендації.


На нашому сайті basilur.com.ua ви зможете придбати товар, що сподобався, всього в один клік. Пропонуємо вам ТОП-5 зелених чаїв на думку наших клієнтів.


Рекомендовані

Чай чорний Basilur Китайська колекція Пу-ер картон 100г

Чай чорний Basilur Китайська колекція Пу-ер картон 100г

Пу-ер - особливий чай, який на відміну від інших, з часом стає тільки краще. Головна відмінність цьо..

203.00грн 239.00грн

Чай улун Basilur Китайська колекція Те Гуань Інь картон 100г

Чай улун Basilur Китайська колекція Те Гуань Інь картон 100г

Про китайські чаї відомо дуже багато. Адже залізна завіса, яка відділяла "країну вранішнього сонця" ..

164.00грн 193.00грн