БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА при замовленні від 900 грн
  • 0 800 304 622Безкоштовно по Україні
  • ПН-ПТ з 9:00 до 17:00

Як визначити якість за маркуванням чаю?


Купуючи хороший чай, ви напевно звертали увагу на абревіатури, які прописані в його складі. Це маркування чаю. Якщо вміти правильно читати його, можна дізнатися багато необхідних відомостей про чай, який ви купуєте.

У цій статті ми розповімо, як визначити якість цейлонського чаю за класифікацією.

Інформація на чайній упаковці

Читаючи опис чаю, ми звертаємо увагу на всю інформацію на упаковці. Але не завжди можемо правильно зрозуміти, що мається на увазі. Купуючи чай в супермаркеті або інтернеті, не завжди є до кого звернутися за детальнішою інформацією.

На упаковці чаю прописують:

  • назву та колекцію;
  • артикул;
  • склад. Якщо чаю без добавок - іноді вказують маркування чайного листя, якщо з добавками - пишеться повний перелік інгредієнтів;
  • сорт. Весь чай ТМ Basilur вищого сорту;
  • термін придатності. Вважається, що чай не псується і є сорти, які з роками стають тільки краще. Але на чаях Basilur вказано термін придатності 36 місяців;
  • умови зберігання - короткі рекомендації по зберіганню відкритої пачки чаю;
  • дата виготовлення та номер партії;
  • виробник і місце фасування;
  • маса нетто.

Ці дані вже малюють якусь картину про вподобаний чай. Всі чаї Basilur на упаковці мають емблему Золотого лева. Вона говорить про високу якість цейлонського чаю.

Якщо з багатьма з понять все гранично ясно, то зі складом можуть виникнути питання. Наприклад, вам відомо, що означає абревіатура OP1 або FFEXSP1? На це питання ми відповімо в наступному пункті.



Маркування чаю Basilur

Класифікація позначається великими літерами слів, які описують якість, обробку і розмір чайного листя. Розшифрувавши ці значення, ви зможете самостійно оцінити категорію якості чаю.

У чорних і зелених чаїв маркування трохи відрізняється. Давайте розглянемо їх окремо.

Маркування чорного чаю

Серед чаїв ТМ Basilur найчастіше зустрічається абревіатура OP або OP1 (Orange Pekoe) - високоякісний крупнолистовий чай.


1, 2, 3 в кінці маркування означають розмір чайного листа в купажі. 1 - найменший, наближений до тіпси, 3 великий, старий лист. Найчастіше використовується 1, інші цифри можуть і не ставиться.

Крупнолистовий:

  • O (Orange) - поняття, що не належать ні до кольору, ні до цитрусових. Так позначають чай преміум якості, "чай, гідний принца Оранського". Адже початковими цінителями та постачальниками цейлонського чаю були правителі династії принців Оранських;
  • P або PEK (Pekoe) - переклад з китайського "pak-ho", що означає "білі ворсинки". Раніше такою абревіатурою позначали тіпси та два листи, які тільки розпустилися. Зараз під Пеко мають на увазі використання першого і максимум другого листа без тіпс. Чай з маркуванням P буде міцний, але з ніжним ароматом;
  • FFEXSP1 (First Flush Extra Special) - перший збір цейлонського чаю преміум класу;
  • FTGFOP1 (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe перший лист) - кращі молоді листки Дарджилинга з Індії з додаванням великої кількості типс.

Середньолистовий або дрібнолистовий:

Міцність настою збільшується за допомогою додавання ламаного або різаного чайного листа класу Оранж Пеко або Пеко. Його позначають буквою B (Broken). Завдяки такому рішенню, смакові та ароматичні характеристики чаю зберігаються або навіть поліпшуються.

  • BOP або BOP1 (Broken Orange Pekoe) - більш міцний чайний купаж. Його смак буде значно яскравіший, а аромат може трохи змінитись в порівнянні з крупнолистовими чаями;
  • FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) - різаний лист з додаванням чайних бруньок. Тіпси - закриті листочки, бруньки. У них міститься максимальна кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Чай міцніший внаслідок підвищеного вмісту танінів.

Чай з додаванням висівок:

F (Fannings) в середині або кінці говорить про наявність висівок. Це дрібні уламки чаю класу преміум. Їх додають для міцності та більш насиченого кольору настою. Застосовують найчастіше в елітних пакетованих чаях.

  • BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings) - забарвлення настою буде більш насичене, а смак - постійним;
  • BOPFSP (Broken Orange Pekoe Fannings Special) - чай ​​преміум класу з висівками;
  • BP1 / BOP - суміш різаного листа першого збору з типсами та без;
  • PF1 / PD (Pekoe Fannings перший лист / Pekoe Dust) - висівки першого чайного листа з чайним порохом преміум класу;
  • TGOF (Tippy Golden Orange Fannings) - кращі висівки чаю Дарджилінг.

Маркування зеленого чаю

  • YH - Young Hyson. Великі чайні листочки з нерівномірним скручуванням. Зазвичай збір такого чаю проводиться перед сезоном дощів;
  • GTFGS - якісний зелений чай з домішками чайного пороху;
  • Sencha - зелений чай, висушений за японською технологією.

Схожі статті

Дегустація кави. Як стати кавовим експертом

Дегустація кави. Як стати кавовим експертом

Ви та людина, яка всюди замовляє каву? Напевно, ви вже приблизно розумієте який напій вам приготували. А як щодо того, щоб розібратися в дегустації еспресо? Адже на основі цього напою готують всі інші.

Рекомендовані

Чай чорний Basilur Лист Цейлону Нувара Елія 100г

Чай чорний Basilur Лист Цейлону Нувара Елія 100г

Цейлонський чай з плантацій Нувара Елія відрізняється світлим золотисто-червоним відтінком і неперев..

360.00грн

Чай зелений Basilur Чайний острів Зелений 100г

Чай зелений Basilur Чайний острів Зелений 100г

Зелений острів ТМ Basilur - це не тільки смачний, але і дуже корисний зелений чай.Як відомо, зелений..

360.00грн