БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА при замовленні від 900 грн
  • 0 800 304 622Безкоштовно по Україні
  • ПН-ПТ з 9:00 до 17:00

Вирощування, збір та виробництво чаю

Де і як росте чай?

Чай виявили в Китаї 5000 років тому. Зараз, це один з найпопулярніших напоїв на землі. Чай який ми заварюємо у себе в чашці, виготовляють з висушеного листя рослини Camellia Sinensis (Камелія китайська), простіше кажучи - чайний кущ. Це вічнозелене дерево з маленькими білими квіточками, гострими зеленими листочками та гіркими на смак плодами. Зараз виробництво чаю налагоджено майже в 40 країнах. Найбільші й відомі виробники чаю - Китай, Індія і Шрі-Ланка.


Чайне дерево вирощують з насіння або саженців. Воно може досягати до 15 метрів висоти, тому для зручності збору його підрізають. Завдяки обрізці рослина дає більше нових пагонів, а значить більше м'якого листя, яке потім дає більш високоякісний настій. Чайний кущ любить сонце і вологу, оптимальні умови зростання - це гірські схили на висоті не менше 1500 метрів з чистим повітрям.


Як збирають чай?

Чай збирають стільки раз на рік, скільки дозволяють природні умови регіону, де розташовані плантації. Чим ближче до півночі, тим менше сезонів збору. Найчастіше це весна і літо, а для теплих країн, де завжди літо - збір чаю відбувається і восени, і взимку. Період збору називають «флеш»:

  • Перший «флеш», його ще називають ранній припадає на кінець лютого початок квітня;
  • Другий «флеш» або весняний тривати з травня по червень;
  • Літній «флеш» - з липня по вересень;
  • Осінній «флеш» - жовтень і листопад;


«Флеш» має ще одне значення - це вершина чайного пагона, що складається з пари свіжих та нерозспустившихся листків. Саме їх, соковиті, зелені та молоді листочки висмикують з чайного куща і використовують при виробництві якісного чаю.

Чайне листя збирають, як вручну, так і за допомогою машин.  Ручний збір - це дуже трудомісткий процес і вважається справжнім мистецтвом, яке вимагає спритності, вправності та особливої уваги. Чайний лист захоплюється великим і вказівним пальцями й висмикується різким рухом, не тільки кисті, а й плеча. Якість чайного листа при ручному зборі набагато вище, оскільки збиральники  обирають тільки листя верхнього пагона, при цьому пропускають листя, яке має дефекти або брудні. Сировина ручного збору використовується для елітних преміальних чаїв. Чайна сировина, яка була зібрана чайнозбиральними машинами виходить більш низької якості, найчастіше вона йде на виробництво дрібнолистового пакетованого чаю.



Схожі статті

Чайні традиції та церемонії. Як все починалось...

Чайні традиції та церемонії. Як все починалось...

Як же багато складено легенд про чай, але по цей час ніхто не знає які з них правдиві, а які ні. Люди відкрили чай близько п'яти тисяч років тому. Принаймні перші документи зі згадкою цього напою датуються саме цим часом. Але повернімося до легенд. Ми розповімо вам саму романтичну з усіх.

У чому відмінність китайських, індійських та цейлонських чаїв?

У чому відмінність китайських, індійських та цейлонських чаїв?

Всі куштували різні чаї, і напевно, ви помічали, що чорні або зелені чаї відрізняються між собою. На це впливає багато чинників, але основний - країна зростання. До сих пір ведуться суперечки де почав свою історію ця знаменита рослина: в Індії або в Китаї. Але точно можна сказати одне: чай міцно завоював любов у всьому світі. Найбільше чайних плантацій зосереджено в Китаї, Індії і на острові Цейлон (Шрі-Ланка).

Способи приготування кави

Способи приготування кави

Скільки способів приготування кави Ви знаєте? І як Ви заварюєте каву вдома? У цій статті ми розповімо про деякі класичних і сучасних способах приготування кави.

Рекомендовані

Чай зелений Basilur Східна колекція Зелена долина картон 100г

Чай зелений Basilur Східна колекція Зелена долина картон 100г

Як хочеться, рано вранці пройтися стежками мальовничих чайних садів Шрі-Ланки, збиваючи рясну росу з..

189.00грн

Чай чорний Basilur Лист Цейлону Ува 100г

Чай чорний Basilur Лист Цейлону Ува 100г

Ува - це класика чайних традицій! Цей чай підходить для чаювання протягом всього дня. Саме до такого..

340.00грн

Чай зелений Basilur Обрана класика Сенча картон 100г

Чай зелений Basilur Обрана класика Сенча картон 100г

А чи знаєте ви чим відрізняється Сенча від інших зелений чаїв? Можливо, це саме той чай, який ви так..

205.00грн

Чай зелений Basilur Чайний острів Зелений 100г

Чай зелений Basilur Чайний острів Зелений 100г

Зелений острів ТМ Basilur - це не тільки смачний, але і дуже корисний зелений чай.Як відомо, зелений..

340.00грн