БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА при замовленні від 900 грн
  • 0 800 304 622Безкоштовно по Україні
  • ПН-ПТ з 9:00 до 17:00

Дегустація кави. Як стати кавовим експертом

Ви та людина, яка всюди замовляє каву? Напевно, ви вже приблизно розумієте який напій вам приготували. А як щодо того, щоб розібратися в дегустації еспресо? Адже на основі цього напою готують всі інші.


Еспресо - класичний італійський напій, що містить в собі весь смак і аромат сорту кави, на якому його приготували. По ньому визначається якість кавових зерен і майстерність бариста. Другий спосіб дегустації кави - каппінг. За допомогою нього професіонали виявляють найкращі сорти, адже виключається рука людини. Процедура досить проста: мелені, обсмажені зерна заливаються окропом і настоюються певний час. На кожному етапі (починаючи від меленої кави, засипаного в чашку) оцінюється аромат і смак напою. Таким чином професійні каппери вловлюють найменші недоліки в партії.




Оцінюється смак, аромат і кілька додаткових характеристик. Поговорімо про них докладніше.


Аромат


Він оцінюється першим. У запаху є кілька особливостей:


  • найяскравіший букет у свіжообсмаженої кави (але смак його буде неповним);
  • чим свіжіший помел, тим яскравіше аромат;
  • у свіжоприготованого напою аромат більш інформативний.

Капери оцінюють інтенсивність аромату. Вона буває «слабкою», «помірною», «яскравою». Є таке поняття як «гармонійний» запах. Це аромат, який збігається зі смаком.


Смак


Є основним критерієм оцінки еспресо Це найскладніша характеристика і всі інші походять від неї. Про смак можна сказати не тільки: «смачно» чи ні. Часто використовуються терміни «багатий», «складний», «збалансований», «володіє характером». Останній термін притаманний моносортам, через те, що кавові купажі максимально збалансовані. На цьому етапі реально дізнатися і негативну характеристику. Кавові зерна можуть бути запліснявілі, недозрілі, зіпсовані. Ці недоліки відбиваються на всіх критеріях оцінки.




Кислотність


Багато хто вважає, що кисла кави низької якості. Насправді, ступінь кислотності залежить від багатьох факторів: арабіка або робуста в чашці, яке обсмажування і правильність приготування напою.


У визначенні цього критерію особливих складнощів немає. Головне зрозуміти що нагадує кислинка, яку ви відчуваєте. Якщо відчуваєте цитрусових, фруктову, ягідну кислинку, швидше за все це особливість сорту. До речі, арабіка більше кислить, ніж робуста. Обсмажка теж впливає на цей показник. Чим світліше вона, тим кисліше кава. «Найкисліша» кава - високогірна арабіка світлого обсмаження.


Неприємна кислинка може говорити про зіпсовані кавові зерна або неправильне приготування еспресо.


Щільність тіла


Тіло еспресо - його текстура, відчуття на язику.


Воно може бути рідким, але смачним, тоді це особливість сорту. А може бути щільним, маслянистим. В цьому випадку напій прям перекочується в роті, як сироп. Цей критерій залежить від кількості нерозчинних речовин в чашці.




Якщо ваш еспресо водянистий, найімовірніше його приготували неправильно.



Післясмак


Надає напою «родзинку». Ось ви випили чашечку еспресо і в роті залишився присмак горіха. Саме це називається післясмаком. Воно грає важливу роль в загальній картині еспресо. Що цінніший сорт кави, тим цікавіше у нього післясмак.


У післясмаку ви можете відчути нотки горіха, шоколаду, вишні, какао, карамелі й багато іншого. Це залежить від сорту, обсмаження і способу обробки.




Звертаючи увагу на всі ці критерії, чуючи свої відчуття, ви зможете насолодитися чашечкою улюбленого напою в повній мірі.

Схожі статті

Як визначити якість за маркуванням чаю?

Як визначити якість за маркуванням чаю?

Маркування чаю - повний опис чайного купажу, який ви купуєте. Щоб знайти якісний, смачний чай, потрібно розуміти абревіатуру в складі чаю. У цій статті ми розповімо вам, що означає кожна буква в маркуванні чаїв Basilur.

Кава Illusione. Історія бренду.

Кава Illusione. Історія бренду.

Щоб розкрити потенціал кавового зерна — потрібні знання, талант обсмажчика і якісне обладнання. Обсмаження кави не дарма називають твором мистецтва. Перш ніж налагодити виробництво, потрібно немало часу, сил і старань, величезних фінансових вкладень.

Ідейним натхненником проєкту і провідним обсмажчиком став Єгор Полянський, Чемпіон України з Кап-Тестінгу-2012. А також кваліфіковані фахівці - Ігор Ворник і Тетяна Жук, які навчалися мистецтву обсмажування в Інституті Кави в Іспанії (Instituto Español de Cafe). Це один з кращих освітніх центрів, сертифікований SCAE. На основі отриманих знань та навичок був обраний оптимально відповідний параметрам обсмаження ростер Ghibli R-15 від Сoffee Tech Еngineering (Ізраїль).