БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА при замовленні від 900 грн
  • 0 800 304 622Безкоштовно по Україні
  • ПН-ПТ з 9:00 до 17:00

Чай - кохання, перевірене часом

Другий рік поспіль світ відзначатиме Міжнародний день чаю 21 травня 2021 року.

Саме ця дата була узгоджена резолюцією ООН № A / RES / 74/241, що закликає Продовольчу і сільськогосподарську організацію Об'єднаних Націй (ФАО) очолити святкування Дня.


Історія чаю нараховує понад 4000 років, але його внесок у здоров'я, культуру і соціально-економічний розвиток як і раніше актуальний. Це другий за вживання напій у світі після води. Для деяких людей чай — невід'ємна частина активного життя. Одним з найпопулярніших чаїв у світі вважається цейлонський чай.


Цейлонський чай — популярний вид чорного чаю, також відомого як шрі-ланкійський чай.Хоча цей вид чаю відомий своїм яскравим смаком, він може значно відрізнятися залежно від типу чаю і місця його вирощування в країні. Шрі-Ланка невелика, але має величезний діапазон висот, клімату, типу ґрунту, сортів рослин та погоди, тому смаки та характер наданих там чаїв сильно розрізняються. Попри регіональні нюанси, класичний цейлонський смак зазвичай вважається сміливим, повним і живим.


Цейлонський чай вживають як напій, що освіжає, свіжозаварений і гарячий, або як чай з льодом. Лимон, підсолоджувачі й/або молоко можуть бути додані для пом'якшення його сильного смаку і зменшення гіркоти. Завдяки кофеїну і властивостям, що бадьорять, він відмінно підходить для ранкового або післяобіднього чаю.




Історія Міжнародного дня чаю

Легенда свідчить, що чай був вперше виявлений понад 4000 років тому в Китаї імператором Нун Шеном. Під час одного з його візитів у віддалений регіон листя найближчого дерева полетіли в каструлю з киплячою водою, яку його слуги поставили над вогнем. Освіжаючий аромат спонукав Імператора продегустувати напій, і народилася перша чашка чаю.


У 16 столітті чай потрапив по всьому світу в Європу завдяки голландським торговцям, де він став широко продаваним товаром завдяки заснуванню Ост-Індської компанії в Англії. Решта, як кажуть, вже історія.


Крім смаку і користі, чай також важливий для культури й соціально-економічного розвитку. Вирощування чаю в більш ніж 35 країнах, забезпечує кошти для існування більш ніж 13 мільйонам осіб. Міжнародний день чаю, заснований профспілками у 2005 році, відзначає користь для здоров'я, економічне значення і культурну спадщину чаю, забезпечуючи при цьому більш стійке виробництво — від полів до наших чашок. Це свято, що об'єднує організації громадянського суспільства, дрібних виробників чаю і підприємства, спрямований на регулювання нерівномірної конкуренції, правил техніки безпеки, зайнятості землі, соціального забезпечення, прожиткового мінімуму та прав жінок.


Як відсвяткувати Міжнародний день чаю


  • Спробуйте новий аромат

Від м'яти до яблука і поєднання різних інгредієнтів — спробуйте новий смак чаю!


  • Влаштуйте чаювання

Збери друзів і влаштуйте чаювання! Ви можете приготувати різні суміші чаю чи навіть влаштувати таку тему, як старовинне англійське чаювання.


  • Дізнайтеся про місцеві виробниках чаю. Приємно дізнатися, як видобувається і виробляється ваша улюблена чайна суміш.

 


5 гарячих і холодних фактів про чай


1. Маленьке диво

У всьому світі існує понад 20 000 різних сортів чаю, і дійсно дивно, що дана чайна рослина, з якого отримані листи - Camellia sinensis, налічує всього 6 різновидів.


2. Найдорожчий чай у світі

Китайський «Великий червоний халат» коштує 1,2 мільйона доларів за кілограм — найдорожчий чай у світі.


3. Чайна пригода

У 1908 році в результаті нещасного випадку зі зразками чаю, упакованими в шовкові пакетики, були створені перші чайні пакетики.


4. Різні смаки

Зараз найпопулярніший чай в Китаї - Bubble Tea або тапіока, тоді як в Пакистані це чай, а в США — солодкий чай з льодом.


5. Турецькі солодощі?

Можна подумати, що британці споживають найбільше чаю, але насправді саме турки п'ють більше, ніж будь-хто інший.